Men ifølge europeiske lover så har hun ikke gjort noe galt.
Malene Klausen Kåså ble tiltalt for grovt bedrageri og falsk forklaring som 23 åring, skriver VG.
Dette ble hun frifunnet for, og i etterkant av rettsaken forsøkte advokaten hennes å opplyse til Nav om feiltolkning av regelverket. Dette ble møtt med døve ører.
Ubehagelig med kjeltringstempel
Kåsa har nå blitt 26 år, og forteller til VG at saken har vært en stor påkjenning. Kvinnen, som tidligere aldri hadde vært i trøbbel, fikk plutselig stempelet som kriminell.
– Jeg følte meg veldig alene i det som skjedde. Først da dette kom opp i media forsto jeg at jeg ikke var den eneste som hadde blitt behandlet på den måten, sier Kåsa.
Kåsa ble rammet av den såkalte trygdeskandalen. Mange personer har sonet fengselsstraff for trygdesvindel på grunn av en feiltolkning av reglene fra Nav.
Les også: Fikk behold i trygderetten da hun fikk avslag på sykepenger
Holdt ikke utenlandsopphold skjult for Nav
Hun ble frikjent da et vitne fra Nav kunne vise til samtaler mellom henne og en saksbehandler angående et utenlandsopphold. Samtalene beviste at Kåsa hadde gitt beskjed om utenlandsturer til London for å besøke en kjæreste, noe Nav mente hun hadde holdt skjult.
Politiet beklaget til henne for at ikke de opplysningene ikke hadde kommet tidligere. Kåsa forteller at saken likevel har vært en stor påkjenning og at en beklagelse ikke har så mye å si.
Da saken kom opp, hadde jeg fått fast jobb, kommet meg på beina og klarte meg uten NAV. Rettssaken var et stort tilbakeslag, sier Kåsa.
I etterkant mistet hun jobbet og måtte motta arbeidsavklaringspenger igjen.
Må betalte tilbake over 270 000 kroner
Kåsas advokat sendte i etterkant et klagebrev til Nav kontroll der han ba Nav vurdere tilbakebetalingskravet på nytt. Han hevdet også at Nav har tolket regelverket feil, siden Kåsa i følge europeisk lov hadde rett til å reise til England.
Dette brevet ble aldri besvart, og på VGs henvendelser svarer Nav at de ikke har kapasitet til å gå inn i enkeltsaker på grunn den store pågangen.
Men, frifinnelse til tross, så krever Nav likevel at hun må betale tilbake 270 000 kroner, pluss renter.
– Jeg ønsker å få tilbakebetalingskravet revurdert. Hvis jeg får pengene tilbake, hadde det føltes som rettferdighet. Det er ikke noe gøy å føle seg som en snylteren på staten – det har hengt over meg. Det er mye skam som følger med det å gå på NAV, sier Malene Klausen Kåsa.
Hun forteller at det har vært alt for dårlig informasjon fra Nav, og at hun ikke skjønte at hun gjorde noe galt. Hun ble så satt ut av Navs anklager før rettsaken at hun valgte å tilstå.
– Da jeg spurte hvorfor jeg måtte betale tilbake pengene når jeg var blitt frifunnet i retten, fikk jeg til svar at fordi jeg hadde tilstått, måtte jeg betale, avslutter hun.
Les også: Klage på tilbakebetalingskrav fra NAV